Zamknij

The Food Revolution. Apetyt na innowacje. Głód zmiany

Home > Analizy i aktualności > Instytut Ayming > The Food Revolution. Apetyt na innowacje. Głód zmiany
The Food Revolution. Apetyt na innowacje. Głód zmiany
Instytut Ayming
21 lutego, 2022

Wgryź się w nasze najnowsze opracowanie dotyczące żywności i napojów, by poznać szerokie spektrum trendów i innowacji występujące w tym szybko rozwijającym się sektorze. Będzie on odgrywał kluczową rolę w osiągnięciu globalnego zrównoważonego rozwoju.

 
Od kilku lat trwa rewolucja żywieniowa. Wykracza ona poza rozwój e-handlu, dostaw do domu czy tworzenia posiłków biorących pod uwagę specjalistyczne diety. Obecną rewolucję napędzają dalekosiężne zmiany w technologii, świecie przyrody oraz potrzebach ludzi, których liczebność ciągle wzrasta.

W krajach rozwiniętych i wśród klasy średniej krajów rozwijających się siła konsumentów napędza popyt na zdrowsze diety, w tym alternatywy dla mięsa i nabiału. Rozkwit innowacji w technologii spożywczej i agrotechnice umożliwia, jak i odpowiada na tę zmianę. Skutkuje to zwiększającym się rynkiem roślinnych produktów, tworzeniem nowych kategorii białek hodowanych w laboratoriach i kultywowaniem bardziej zrównoważonych środków produkcji żywności.

Jednak rewolucja żywnościowa musi być wspierana przez dobrze dopasowane granty i ulgi podatkowe na działania badawczo-rozwojowe wśród firm z tego sektora. To napędzi nie tylko wzrost produktywności, ale również przyśpieszy osiągnięcie celów związanych ze zrównoważonym rozwojem i ochroną planety.
 

Podjęte tematy

  • Sposoby przeciwdziałania marnowaniu żywności
  • Rozwój żywności ekologicznej i roślinnej
  • Innowacyjne start-upy i zmiany u wielkich graczy
  • Duży przemysł spożywczy i mleczarski
  • Mięso z laboratorium
  • Niebieska gospodarka
  • Hodowla owadów
  • Farmy wertykalne

Pobierz "The Food Revolution"

Pokaż komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *