Zamknij

The Food Revolution. Apetyt na innowacje. Głód zmiany

Home > Analizy i aktualności > Instytut Ayming > The Food Revolution. Apetyt na innowacje. Głód zmiany
The Food Revolution. Apetyt na innowacje. Głód zmiany
Instytut Ayming
21 lutego, 2022

Wgryź się w nasze najnowsze opracowanie dotyczące żywności i napojów, by poznać szerokie spektrum trendów i innowacji występujące w tym szybko rozwijającym się sektorze. Będzie on odgrywał kluczową rolę w osiągnięciu globalnego zrównoważonego rozwoju.

 
Od kilku lat trwa rewolucja żywieniowa. Wykracza ona poza rozwój e-handlu, dostaw do domu czy tworzenia posiłków biorących pod uwagę specjalistyczne diety. Obecną rewolucję napędzają dalekosiężne zmiany w technologii, świecie przyrody oraz potrzebach ludzi, których liczebność ciągle wzrasta.

W krajach rozwiniętych i wśród klasy średniej krajów rozwijających się siła konsumentów napędza popyt na zdrowsze diety, w tym alternatywy dla mięsa i nabiału. Rozkwit innowacji w technologii spożywczej i agrotechnice umożliwia, jak i odpowiada na tę zmianę. Skutkuje to zwiększającym się rynkiem roślinnych produktów, tworzeniem nowych kategorii białek hodowanych w laboratoriach i kultywowaniem bardziej zrównoważonych środków produkcji żywności.

Jednak rewolucja żywnościowa musi być wspierana przez dobrze dopasowane granty i ulgi podatkowe na działania badawczo-rozwojowe wśród firm z tego sektora. To napędzi nie tylko wzrost produktywności, ale również przyśpieszy osiągnięcie celów związanych ze zrównoważonym rozwojem i ochroną planety.
 

Podjęte tematy

  • Sposoby przeciwdziałania marnowaniu żywności
  • Rozwój żywności ekologicznej i roślinnej
  • Innowacyjne start-upy i zmiany u wielkich graczy
  • Duży przemysł spożywczy i mleczarski
  • Mięso z laboratorium
  • Niebieska gospodarka
  • Hodowla owadów
  • Farmy wertykalne

Pobierz "The Food Revolution"

Pokaż komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The Food Revolution

Home > Analizy i aktualności > Instytut Ayming > The Food Revolution. Apetyt na innowacje. Głód zmiany
The Food Revolution
Reports & Whitepapers
31 stycznia, 2022

A food revolution is under way. And it goes beyond the rise of e-commerce, home delivery, meal kits, and the rollout of new flavours, formats, and fads in the fast-moving world of packaged foods.

Disruptive though these trends may be, the revolution is more fundamental and far-reaching. And it is being propelled by profound changes in technology, the natural world and people’s needs and their numbers.

In developed countries and among the growing middle classes of the developing world, consumer power is driving demand for healthier diets, including alternatives to meat and dairy. A flowering of innovation in food tech and agritech is both enabling and responding to this shift, growing the market for plant-based alternatives, spawning a new category of lab-grown proteins, and cultivating more sustainable means of food production.

Two other powerful and inter-linked forces are at work. Together, the climate emergency and population growth are already testing the global food system to breaking point. Modern agriculture and food chains are intensifying global heating and exhausting natural capital. Increasing current production methods to feed a global population of nearly 10 billion people by 2050 would require the resources of three planet earths.

This Ayming Business Insight includes:

  • The rise of organic & plant-based foods
  • Big food & dairy industry
  • Lab-grown meat
  • Insect farming
  • And more!
Pokaż komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *