Wybierz stronę kraju
Zamknij

Składka wypadkowa w branży spożywczej

Home > Analizy i aktualności > Baza wiedzy > Składka wypadkowa w branży spożywczej
Baza wiedzy
9 grudnia, 2020

W raporcie „Składka wypadkowa. Nieoczywisty koszt, ukryte oszczędności” czytamy, że ponad połowa nadpłat z tytułu składki wypadkowej wynika z warunków zagrożenia panujących w przedsiębiorstwie. Wśród czynników szkodliwych należy wymienić przede wszystkim pracę w tzw. mikroklimacie zimnym, czyli przy bardzo niskiej temperaturze, co ma bezpośredni wpływ na komfort i zdrowie pracowników.

 
Wielu przedsiębiorców ma problem z określeniem prawidłowej liczby osób pracujących w mikroklimacie zimnym. Ma to związek z niejasnymi przepisami i brakiem ustalenia dopuszczalnej normy. Zgodnie z analizami Ayming, w przedsiębiorstwach z branży spożywczej w ciągu roku średnio 8 proc. zatrudnionych osób pracuje w warunkach zagrożenia.

33 proc. nadpłat w branży spożywczej wynika z wypadkowości. Według danych Ayming, w branży spożywczej rocznie średnio 2 proc. zatrudnionych osób ulega wypadkom.

Wyzwaniem dla branży spożywczej jest utrzymanie niskiego wskaźnika wypadkowości. Wiele zgłaszanych zdarzeń wypadkowych dotyczy bardzo błahych przypadków, takich jak stłuczenia, otarcia czy siniaki. Zdarzenia te mają najczęściej miejsce w obszarze magazynowym i stosunkowo łatwo ograniczyć ich występowanie poprzez regularne akcje prewencyjne lub informacyjne – wyjaśnia adwokat Robert Adamczyk, ekspert w Obszarze Kosztów Pracy w Ayming.

Niektóre firmy z branży spożywczej mają nieprawidłowo ustalony przeważający rodzaj działalności gospodarczej, a tym samym błędnie przypisany kod PKD. Dotyczy to szczególnie tych przedsiębiorców, którzy nie są jedynie producentami, ale również świadczą usługi sprzedażowe i magazynowe. Nieprawidłowy kod PKD może prowadzić do nadpłacania składki na ubezpieczenie wypadkowe.
 

 

Najczęstsze nieprawidłowości

  • błędna klasyfikacja wypadków z powodu ich dużej liczby i różnorodnego charakteru
  • trudności w ustaleniu występowania mikroklimatu zimnego w przedsiębiorstwach posiadających magazyny chłodnicze
  • trudności w wykonaniu prawidłowych pomiarów mikroklimatu zimnego

CZYTAJ RAPORT

 

Pokaż komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *